Aeroplanët amerikanë fluturuan mbi Shkup, për nder të anëtarësimit në NATO

Aeroplanët amerikanë fluturuan mbi Shkup, për nder të anëtarësimit në NATO
Tash esht Koha

Aeroplanë ushtarakë amerikanë dhe grekë sot me një fluturim mbi Shkup përshëndetën anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në NATO. Fluturimi u realizua rreth orës 11:20.

Dy aeroplanë të aviacionit amerikan ushtarak të shoqëruar nga dy aeroplanë ushtarakë të Republikës së Greqisë, realizuan fluturim mbi territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Fluturimi ishte për nder të anëtarësimit tonë në NATO, raporton Gazeta Lajm. Aeroplanët fluturuan përgjatë lumit Vardar, ndërsa arritën nga drejtimi i aeroportit të Shkupit.

“Aleatët tanë amerikanë dërgojnë porosi të fuqishme se dy vendet tona ruajnë bashkëpunimin e shkëlqyeshëm dhe se pas mbështetjes së vazhdueshme të cilën na e dhanë në rrugën drejtë NATO-s, dhe pas hyrjes në Aleancë mbeten edhe më tutje aleati ynë i fuqishëm dhe partneri ynë strategjik”, potencoi dje ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska, duke paralajmëruar fluturimin. Aeroplanët amerikanë u nisën drejt Maqedonisë dhe rej shtetit federal Dakota e Jugut dhe arritën me fluturim 30 orësh pa ndërprerje me mbushje të karburantit në ajër. Aeroplanët mbi vendin tonë fluturuan në lartësi prej 1.500 metrave. Demonstrimi i këtij fluturimi do të jetë edhe një konfirmim për pranimin e përzemërt të Maqedonisë së Veriut në NATO dhe sinjal për vazhdimin e bashkëpunimit. Anëtarësimi i Republikës së Maqedonisë së Veriut në NATO filloi me mbështetje të gjerë nga ana e vendeve aleate, që u tregua edhe gjatë krizës shëndetësore nga virusi korona me donacione të shumta të pajisjeve mjekësore dhe mbrojtëse nga ana e aleatëve. Si anëtare e re e NATO-s, Republika e Maqedonisë së Veriut është e përfshirë edhe me programin për patrullim ajror i cili është ekskluziv vetëm për anëtaret e Aleancës dhe qëllimi i së cilës është mbrojtja e qiellit të shteteve të NATO-s.

Tash esht Koha