Dështon misioni indian në Hënë, stacioni hapësinor humb kontaktet me sondën

Dështon misioni indian në Hënë, stacioni hapësinor humb kontaktet me sondën

Përpjekjet historike të Indisë për të prekur Hënën, duket se dështuan pak para momentit final. Shkencëtarët humbën kontaktet disa minuta para mbërritjes së sondës “Chandrayaan-2”, transmeton VizionPlus raportimet.

Shefi i Organizatës indiane për kërkime në Hapësirë Kailasavadivoo Sivan, njoftoi në orët e para të së shtunës se stacioni hapësinor nuk kishte kontakte me sondën.

Kryeministri Indian Narendra Modi ishte i pranishëm në qendrën e kontrollit ISRO. Pavarësisht dështimit, ai mbështeti ekipin e shkencëtarëve. Ai e vlerësoi misionin si simbol të ambicieve te vendit të tij si fuqi botërore.

Misioni i sondës “Chandrayaan-2” kishte të bënte me kërkime shkencore në një pjesë të pastudiuar më herët të hënës. Ajo ishte planifikuar të qëndronte 2 javë dhe të merrte të dhëna të rëndësishme.

Ky është dështimi i dytë i përpjekjeve të Indisë për të lëshuar një sondë në Hënë. I pari ishte në vitin 2008.

Me këtë projekt ambicioz India shpresonte të bëhej vendi i 4-të pas SHBA-ve, Rusisë dhe Kinës që realizojnë një mision ne Hënë.

TAGS