Deutsche Welle: Gripi i derrit po përhapet në Evropë

Deutsche Welle: Gripi i derrit po përhapet në Evropë

Gripi i derrit po përhapet veçanërisht në vendet e Balltikut, sidomos në Ukrainë, raportoi Deutsche Welle.

Gripi për herë të parë u shfaq në vitet nëntëdhjeta në Gjeorgji, Spanjë dhe Portugali,këtë sëmundje e trasmeton derri i egër. Për shkak të kësaj gjuetarët vrasin sa më shumë kafshë të tilla, sipas Deutsche Welle.

Gripi i derrave afrikan (ASP), siç dihet, nuk ka origjinën në kontinentin evropian, por origjina është në jug të Saharës. Atje e  transmeton sëmundjen  i ashtuquajtur rriqër i butë. Bëhet fjalë për  parazit të peizazheve tropikale dhe subtropikale. Ato ushqehen me gjakun e derrit, dhe virusi ASP mund të mbijetojë vetëm në rripa ose në derra.

Njerëzit nuk mund të sëmuren prej saj, edhe pse nuk ka rriqër butë në Evropë. Arsyeja për këtë është se virusi përmes lëngjeve të trupit mund të transmetohet drejtpërdrejt nga një derr në një derr.

Sëmundjet fillestare janë raportuar në Spanjë dhe Portugali në vitet 1990. Por kontrolli i virusit është vendosur me shpejtësi. Epidemia më e madhe është në proces në vendet baltike dhe në Evropën Lindore, nga Gjeorgjia në Republikën Çeke dhe nga Estonia në Ukrainë.