Gjendet varësja e arit katër mijë vite e vjetër, ja sa kushton ditët e sotme

Gjendet varësja e arit katër mijë vite e vjetër, ja sa kushton ditët e sotme

Billy Vaughan, 54 vjeç, u çudit kur zbuloi qaforen e artë 22 karat në një fushë të largët pranë qytetit të tij të lindjes Whitehaven.

Pjesa e epokës së bronzit e xhevahireve u vendos brenda 5 sipërfaqeve, transmeton lajmi.net.

Vaughan në fillim mendoi se gjeti një pjesë e pajisjeve ngjitëse dhe deri sa i dërgoi një foto të tij një detektoristi tjetër që e identifikoi atë.

Ai gjithashtu ia tregoi atë një aritari, i cili tha se pesha e tij prej 300 gram ar të pastër vetëm kishte një vlerë tregu prej 12,500 eurosh.

Qaforet prej ari ishin veshur si stoli përreth qafës ose kyçit të dorës për të shfaqur pasuri dhe status të lartë, shpesh duke u dhuruar nga të dashurit.

Një shembull tjetër që u zbulua në Norfolk dy vjet më parë u ble për 23,000 euro nga një muze lokal.

 

TAGS