Ivanov ende nuk e ka nënshkruar dekretin e miratimit të Ligjit për gjuhët

Ivanov ende nuk e ka nënshkruar dekretin e miratimit të Ligjit për gjuhët

Presidenti Gjorge Ivanov pranoi dje dekretin mbi Ligjin për Përdorimin e Gjuhëve, por është e paqartë nëse ai do të nënshkruajë ose ushtrojë të drejtën e tij për të vënë veton. Kabineti i tij thotë se ai do të marrë vendimin në përputhje me afatin ligjor të përcaktuar, njofton Almakos.

Nëse Presidenti nuk e nënshkruan dekretin, ligji do të kthehet në procedurën parlamentare dhe deputetët do të duhet ta rishikojnë sërisht dhe votojnë për të. Shqyrtimi duhet të bëhet në fazën e leximit të tretë brenda 30 ditëve nga dita e miratimit të tij.

Në këtë fazë, ligjvënësit do të jenë në gjendje të paraqesin amendamente vetëm për atë që do të vë në dukje Ivanovi. Në mënyrë që të votohet përsëri, ligji do të kërkojë shumicën e votave nga numri i përgjithshëm i përfaqësuesve, dhe Ivanovi do të jetë i detyruar të nënshkruajë dekretin. Afati i fundit që Presidenti të vendosë nëse do të nënshkruajë apo jo është shtatë ditë.

Deputetët votuan në favor të ligjit të hënën me 69 vota dhe pasiguria për atë që do të sjellë vendimi i Presidentit vjen pas kritikave që ai bëri në fjalimin e tij vjetor në Parlament më 26 dhjetor të vitit të kaluar.

“Reformatori mund të jetë i drejtë në lidhje me atë që është e gabuar. Një nga këto çështje është Ligji për Përdorimin e Gjuhëve. Me këtë ligj, për shkak të pikave politike, interesat e qëndrueshëme të Republikës së Maqedonisë dhe popullit maqedonas po merren në pyetje. Së pari, kërkesa për dygjuhësinë shfajësohet me amendamentin 5 të Kushtetutës, që rrjedh nga Marrëveshja Kornizë, e cila rregullon çështjen e gjuhës zyrtare në Republikën e Maqedonisë’, tha Ivanov.

Ai gjithashtu kritikoi flamurin evropian që u vendos në ligj, si dhe mungesën e një terminologjie të saktë në lidhje me atë që është zyrtare, zyrtare dhe gjuhë për përdorim zyrtar.

“Ligji është represiv. Ata që pretendojnë se projektligji është në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet, unë do t’i pyes: sipas Kushtetutës dhe ligjeve të të cilit? Si President i kabinetit tim, kam pasur konsultime me ekspertë ligjorë, gjyqtarë kushtetues, akademikë, profesorë universitarë, linguistë. Pas konsultimeve, mund të them që Ligji për gjuhët nuk përbën kërcënim për gjuhën maqedonase. Ajo përbën një kërcënim për shtetin unitar të shtetit. Ky ligj shkel ligjin më të madh të shtetit, dhe kjo është Kushtetuta’,tha Ivanov, duke shtuar se ligjet janë kaluar pa dialog politik dhe pa përfshirjen e publikut shkencor dhe ekspert./Almakos