Ja cilat zona të Zvicrës janë të prekura më shumë nga koronavirusi

Ja cilat zona të Zvicrës janë të prekura më shumë nga koronavirusi

Që kur u zbulua për herë të parë në kantonin jugor të Ticino më 25 shkurt, koronavirusi tani është përhapur pothuajse në të gjitha kantonet e Zvicrës.

Deri më 26 mars Zvicra ka më shumë se 10.500 raste të konfirmuara dhe 150 viktima.

Duke qenë se virusi është përhapur në gjithë Zvicrën, disa kantone janë goditur shumë më tepër se të tjerët.

Zvicra aktualisht teston rreth 8,000 njerëz në ditë për koronavirusi – dhe ka testuar afër 100.000 njerëz deri tani.

Kantoni jugor Ticino – i cila e ndan një kufi me Italinë – ka ndier barrën e virusit, pa i lënë anash kantonet perëndimore të Vaud dhe Gjenevës, shkruan The local.

Shënim: Situata në terren në Zvicër mund të ndryshojë shpejt. Shifrat e mëposhtme janë deri më 26 mars.

Ticino

Kantoni ku u zbulua për herë të parë virusi, Ticino, ka qenë një nga goditjet më të rënda në Zvicër – veçanërisht kur bëhet fjalë për vdekjet.

Pavarësisht që ka vetëm katër për qind të popullsisë zvicerane, me 60 vdekje Ticino ka më shumë se 40 për qind të totalit të vdekjeve të Zvicrës

Thënë kështu, 1,354 infeksione të konfirmuara të Ticino – vetëm e katërta në Zvicër – tregon se faktorët jogjeografikë janë gjithashtu të rëndësishëm në vendin ku zbulohet virusi.

Vaudi dhe Gjeneva

Pavarësisht se kantonet më larg nga Italia, Vaudi dhe Gjeneva kanë vendin e dytë më të konfirmuar rastet e koronavirusit respektivisht.

Ndërsa pasditen e së mërkurës, në Vaud janë konfirmuar 2.234 raste të koronavirusit – që do të thotë se më shumë se një në pesë raste në të gjithë vendin janë zbuluar në kanton.

Gjithsej 21 njerëz kanë vdekur në këtë kanton si rezultat i koronavirusit.

Gjenevë ka 1,510 raste – ose vetëm nën 15 për qind të totalit të Zvicrës. 12 njerëz kanë vdekur në Gjenevë për shkak të koronavirusit.

Zurich

Kantoni më i madh i Zvicrës, Cyrihu, ka rastet e konfirmuara të koronavirusit me 1.363 dhe me shtatë vdekje.

Cyrihu ishte kantoni i parë zviceran që pajisi të gjithë mjekët e tij me teste të koronavirusit, të cilat mund të shpjegojnë numrin e lartë të infeksioneve koronavirus, si dhe shkallën relativisht të ulët të fatalitetit.

Kantonet e tjera të jenë të goditur rëndë përfshijnë Bern (624 raste dhe gjashtë vdekjet), Valais (544 raste dhe 13 vdekje) dhe Baseli me (466 raste dhe tetë vdekjet).

TAGS