Më shumë azilkërkues gjejnë punë në Zvicër

Më shumë azilkërkues gjejnë punë në Zvicër

Mbi një e treta e të gjithë azilkërkuesve dhe refugjatëve në Zvicër janë aktualisht të punësuar, sipas shifrave të Sekretariatit të Shtetit për Migracionin (SEM). Por shumica e vendeve të punës janë të pasigurta dhe shumica e tyre vazhdojnë të marrin përfitime shtetërore, shkruajnë mediat zvicerane.

Në një vit, shkalla e punësimit për azilkërkuesit në Zvicër u rrit nga 27% në mars 2018, në 32% sot, sipas një raporti të fundit SEM. Kjo përkthehet në 5,000 azilkërkues të tjerë në punësim në një vit, përcjell tutje albinfo.ch.

Mes atyre që janë pranuar përkohësisht në vend, shkalla e punësimit u rrit nga 31% në mbi 37% në një vit.

SEM thotë se kjo rritje është në thelb rezultat i më shumë masave të integrimit. Qëllimi është që të përgatiten ata me potencial të tregut të punës për një profesion të plotë, përcjell albinfo.ch.

Por procedurat e thjeshtuara të punësimit për punëdhënësit dhe një gatishmëri më e madhe nga autoritetet komunale për të ndihmuar azilkërkuesit të gjejnë punë, po bëjnë gjithashtu një ndryshim.

Megjithatë, shumica e punëve në ofertë janë të paguara të ulëta dhe nuk lejojnë azilkërkuesit të bëhen financiarisht të pavarur. Në 2017, 86% e azilkërkuesve dhe refugjatëve morën përfitime shtetërore. /Telegrafi/

TAGS