Meshkujt po dëmtojnë fertilitetin në këmbim të “bukurisë”

Meshkujt po dëmtojnë fertilitetin në këmbim të “bukurisë”

Shkencëtarët kanë zbuluar një paradoks kohor, sipas të cilit burrat dëmtojnë fertilitetin gjatë përpjekjeve për ta bërë veten më atraktivë.

Marrja e steroideve për të pasur një fizik më të fortë apo për të ruajtur flokët mund të dëmtojë pjellorinë, sipas studimeve të fundit.

Steroidet anabolike imitojnë efektin e testosteronit të hormoneve mashkullore në trup dhe përdoren si ilaçe për rritjen e performancës dhe zhvillimin e muskujve. Ato përdoren rregullisht nga bodybuilder-ët.

Këto lloj steroidesh mashtrojnë gjendjen hipofizike të trurit për të menduar se testikujt janë të mbingarkuar.

Pra, gjëndrat reagojnë duke ndaluar prodhimin e dy hormoneve – të quajtur FSH dhe LH – që njihen si hormonet kryesore që nxisin prodhimin e spermës.

TAGS