Ministrat nga Kosova dhe trevat e tjera në qeveritë e kaluara të Shqipërisë

-Mehmet Dëralla, 69 vjeç

-Hasan Prishtina, 39 vjeç

-Hoxha Kadri, 42 vjeç

-Sali Vuçiterni, 47 vjeç

-Rexhep Mitrovica, 34 vjeç

Ka pasur plot personalitete që kanë qenë pjesë e qeverive, ku ndër më të spikaturit do veçoja Sali Vuçiternin, një njeri mjaft aktiv dhe me shumë kontribute në politikën shqiptare, me anë të dukshme e të padukshme (detyra të fshehta).

Ndër anët e padukshme ka qenë roli i tij në marrëveshjen e vitit 1930 në të cilën Komiteti i Kosovës u shkëput nga varësia ideologjike e Moskës dhe u shndërrua në një komitet kombëtar.

Vuçiterni u burgos nga komunistët pas lufte dhe vdiq në burgun e Burrelit në vitin 1947. Vdiqën në burgje Bedri Pejani (1945), Refat Begolli (1945), Ismet Kryeziu (1952). Më poshtë një renditje e ministrave me origjinë nga Kosova e trevat e tjera shqiptare që ngelën jashtë kufijve shtetërorë.

Qeveria e Ismail Qemal Vlorës

Hasan Prishtina-ministër i Punëve të Brendshme, 5 shtator-20 nëntor 1913

Hasan Prishtina-ministër i Bujqësisë, 15 shtator-10 tetor 1913

Mehmet Dëralla-ministër i Luftës, 4 dhjetor 1912-dhjetor 1913

Qeveria e Turhan Përmetit

Hasan Prishtina-ministër i Postë-Telegrafëve, 14 mars-20 maj 1914

Qeveria e Sulejman Delvinës

Hoxha Kadri-ministër i Drejtësisë, 30 janar-14 nëntor 1920

Qeveria e Iljaz Vrionit

Fuat Dibra-ministër i Punëve të Brendshme, korrik 1921

Selahudin Shkoza-ministër i Luftës, 15 nëntor 1920-16 tetor 1921

Qeveria e Pandeli Evangjelit

Zija Dibra-ministër i Punëve Botore, 16 tetor-6 dhjetor 1921

Qeveria njëditore e Qazim Koculit

Hoxha Kadri-ministër i Drejtësisë, 6 dhjetor 1920

Zija Dibra-ministër i Luftës, 6 dhjetor 1921

Qeveria e Hasan Prishtinës

Hasan Prishtina-kryeministër 7-12 dhjetor 1921

Hoxha Kadri-ministër i Drejtësisë, 7-12 dhjetor 1920

Qeveritë e Xhafer Ypit dhe Ahmet Zogut

Rexhep Mitrovica-ministër i Arsimit, 24 dhjetor 1922-25 shkurt 1924

Qeveritë e Shefqet Vërlacit dhe Iljaz Vrionit

-Fahri Rashit Gjilani-ministër i Arsimit, 15 prill-10 qershor 1924

Qeveritë e Ahmet Zogut, Kostaq Kottës dhe Pandeli Evangjelit

Ceno Kryeziu-ministër i Punëve të Brendshme, 1 prill-23 shtator 1925

Abdurrahman Dibra- ministër i Punëve të Brendshme, 12 shkurt 1927-10 maj 1928

Sali Vuçiterni-ministër i Punëve Botore, 11 maj 1928-5 mars 1930

Izet Dibra (Shatku)-ministër i Punëve Botore, 16 mars 1930-7dhjetor 1932

Mirash Ivanaj, ministër i Arsimit, 11 janar 1933-30 gusht 1935

Abdurrahman Dibra- ministër i Financave, 11 janar 1933-16 tetor 1935

Faik Shatku- ministër i Arsimit, 9 nëntor 1936-31 maj 1938

Abdurrahman Dibra- ministër i Arsimit, 31 maj 1938-7 prill 1939

Faik Shatku- ministër i Drejtësisë, 31 maj 1938-7 prill 1939

Qeveritë e Mustafa Krujës, Ekrem Libohovës

Fuat Dibra-ministër sekretar shteti i Punëve të Brendshme, 3-22 dhjetor 1941

Iljaz Agushi- ministër sekretar shteti i Punëve Botore, 18 janar-10 shtator 1943

Ismet Kryeziu ministër sekretar shteti i Tokave të Lirueme 18 janar-11 shkurt 1943

Iljaz Agushi-zëvendëskryeministër, 12 shkurt-10 shtator 1943

Rexhep Krasniqi-ministër sekretar shteti i Arsimit, 12 shkurt-28 prill 1943

Nexhip Basha-ministër sekretar shtetit i Industrisë, 11 maj-1 shtator 1943

Qeveritë e Ibrahim Biçakçiut (2), Rexhep Mitrovicës, Fiqri Dines

Xhafer Deva-ministër i Punëve të Brendshme 14 shtator 1943-16 shtator 1944

Bedri Pejani- i ngarkuar për punët e Arsimit, 14 shtator-5 nëntor 1943

Rexhep Mitrovica-kryeministër, 5 nëntor 1943-16 qershor 1944

Rifat Begolli-ministër i Ekonomisë Kombëtare, 18 korrik-25 tetor 1944

Qeveria e Enver Hoxhës

Ramadan Çitaku-ministër i Financave, 23 tetor 1944-6 shkurt 1948

Iljaz Reka-ministër i Bujqësisë, 5 korrik 1950-6 shtator 1951

TAGS