Nëse gjuha juaj ka këtë ngjyrë – ju mungon vitamina B12 dhe ju kërcënon anemia

Nëse gjuha juaj ka këtë ngjyrë – ju mungon vitamina B12 dhe ju kërcënon anemia

Mungesa e vitaminës B12 në shtigje të gjata mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore

Zbulimi i hershëm i mungesës është shumë me rëndësi, aq më parë kur trupi ynë na dërgon sinjale të qarta që diçka nuk është në rregull, transmeton Telegrafi.

Është shumë me rëndësi të identifikoni mungesën e vitaminës B12, sepse nëse gjendja nuk përmirësohet mund të shfaqen disa ndryshime neurologjike.

Kjo përfshin problemet me të parët, humbjen e kujtesës, koordinimin e sistemit të dëmtuar nervor.

Gjendja ndodh kur trupit i mungojnë rruazat e kuqe të gjakut, sepse vitamina B12 është ajo që prodhon rruaza të kuqe të gjakut.

Nëse trupi nuk ka mjaftueshëm rruaza të kuqe të gjakut, indet dhe organet mbeten pa oksigjen, ndërkaq kjo atëherë shkakton simptomat e mungesës së vitaminës B12.

Një ndër simptomat e ndryshimeve është ngjyra e gjuhës. Gjuha e kuqe si gjaku është treguesi i qartë i mungesës së vitaminës B12.

Ajo është shenjë e inflamacionit dhe termi profesional për këtë është glositis. Shfaqet ënjtje dhe ndryshim i sipërfaqes së gjuhës.

Glositisi tregon reaksionin alergjik ndaj ushqimi, infeksion bakterial apo kërpudhor, lëndim, reaksion ndaj ushqimit me erëza, refluks lukthi dhe gojë të thatë.

Simptomat e mungesës së vitaminës B12 janë edhe ndjenja e lodhjes, mungesa e frymës, kërcim i zemrës, kokëdhembje dhe apetit i ulët.

Nëse keni anemi, lëkura ju është e zbehtë, dhe lëvizja e gjymtyrëve mund të shkaktojë dhembje. /Telegrafi/

TAGS