Njerëzit me kolesterol të lartë, në rrezik më të madh nga Alzheimer

Një lidhje midis formës më të zakonshme të shfaqjes së vonë të Alzheimerit dhe kolesterolit të lartë ‘të keq’ është krijuar nga studime të shumta, por lloji i sëmundjes që përcakton para moshës 65 nuk është kuptuar mirë.

Tani, hulumtuesit që punojnë me spitalin e veteranëve të Atlantës dhe Universitetin Emory kanë zbuluar se kolesteroli i gjakut mund të rrisë ndjeshëm rreziqet për sëmundjen e hershme – nëse keni apo nuk e keni gjenin e Alzheimerit.

Rezultatet e studimit të ri sugjerojnë se një dietë më e shëndetshme mund të ndihmojë në parandalimin e fillimit të humbjes së kujtesës së dëmtuar. Ekzistojnë katër gjene që duket se rrisin rreziqet për sëmundjen Alzheimer të hershme.

Kolektivisht, këto gjene mund të përbëjnë rreth 14 për qind të 200,000 rasteve të Alzheimerit të hershëm në SHBA. Pothuajse pesë milionë amerikanë kanë Alzheimer, që zakonisht godasin pas moshës 65 vjeç, por midis 5 dhe 10 për qind zhvillojnë humbjen e kujtesës duke filluar në moshën 40 apo 50.

Disa persona që trashëgojnë gjenet e sëmundjes mund të fillojnë të humbin memorien e tyre qysh në moshën 30-vjeçare.

Testet e dhëna për të diagnostikuar sëmundjen mbeten relativisht subjektive, trajtimet janë minimalisht efektive dhe një shërim nuk ekziston.

Shkencëtarët shpresojnë se duke kuptuar më mirë shkaqet dhe rreziqet e sëmundjes, ata mund të afrohen më shumë me zhvillimin e trajtimeve ose ndoshta parandalimin e plotë të sëmundjes.

TAGS