Policia evakuon xhaminë më të madhe në Gjermani, pranuan kërcënim nga email

Policia evakuon xhaminë më të madhe në Gjermani, pranuan kërcënim nga email

Policia gjermane mbylli një zonë të gjerë rreth Xhamisë Qendrore të Köln të martën pasi një email kërcënues u prit.

“Përmbajtja kishte një potencial kaq kërcënues saqë duhej të vepronim menjëherë,” tha një zëdhënës i policisë, njofton Klan Kosova.

Xhamia, më e madhja në Gjermani dhe një nga më të mëdhatë në Europë, u evakuua.

Një numër shumë i lartë i oficerëve të specializuar kishin kërkuar kompleksin e xhamisë që nga mëngjesi, por deri më tani “nuk gjetën asgjë që përbën rrezik”, tha zëdhënësi.

Operacioni u mbyll gradualisht pas një orë e gjysmë.

Policia nuk ka komentuar fillimisht përmbajtjen e saktë të emailit.

Xhamia është ndërtuar dhe udhëhiqet nga Bashkimi Turko-Islamik për Çështjet Fetare (DITIB), një degë e Drejtorisë së Çështjeve Fetare në Ankara.

Sulmet anti-muslimane kanë qenë në rritje në Gjermani gjatë viteve të fundit, të nxitura nga propaganda nga partitë e ekstremit të djathtë që shfrytëzojnë frikën mbi krizën e refugjatëve dhe terrorizmin. Policia regjistroi 813 krime të urrejtjes kundër myslimanëve në 2018. Të paktën 54 muslimanë u plagosën në sulmet, të kryera kryesisht nga ekstremistët ekstremistë të djathtë.

Gjermania, një vend me mbi 81 milionë njerëz, ka popullatën e dytë më të madhe myslimane në Europën Perëndimore pas Francës. Në mesin e rreth 4.7 milionë myslimanëve të vendit, 3 milionë janë me origjinë turke. Shumë gjermanë me origjinë turke janë pasardhës të emigrantëve turq të dytë dhe të tretë, të cilët u shpërngulën në vend gjatë viteve 1960.