Politikanët zviceranë fitojnë miliona franga nga sektorë të ndryshëm

Politikanët zviceranë fitojnë miliona franga nga sektorë të ndryshëm

Deputetët dhe senatorët zviceranë fitojnë një 6.5 milion franga zvicerane (5.85 milion €) nga pozicionet në sektorin e financave dhe të sigurimeve, sipas një studimi.

Politikanët në Dhomën e Ulët dhe të Epërme të Parlamentit mbledhin rreth 5.1 milionë franga nga pozicionet e sektorit të financave, ndërsa ata fitojnë 1.4 milion franga të mëtejshme nga industria e sigurimeve, sipas studimit mbi konfliktet e mundshme të interesit midis parlamentarëve zviceranë, përcjell albinfo.ch.

Pothuajse gjysma e atyre parave fitohen nga deputetët dhe senatorët me Liberalët e qendrës së djathtë (FDP), ndërsa Partia Popullore Zviceriane (SVP) e krahut të djathtë përbën 25 për qind dhe CVP konservatore 19 për qind, argumentojnë autorët e studimit.

Pjesa tjetër e partive të Zvicrës marrin vetëm pesë për qind të këtyre parave nga sektorët e financave dhe të sigurimeve.

Studimi, i cili ende nuk është botuar, u krye nga dy ekspertë të pavarur dhe i porositur nga deputeti socialist Cédric Wermuth.

Bazohet në të dhëna të arritshme publikisht, si dhe intervista me ekspertë të industrisë dhe ekzaminim të raporteve të ndërmarrjeve,