Pse njerëzit që e shtyjnë gjumin kanë tendencë të fitojnë peshë

Tash esht Koha

Nëse keni fituar  peshë gjatë 2 javëve të fundit, kontrolloni zakonet tuaja të gjumit.

Një gjumë i keq i natës mund të ndikojë në punën tuaj ditën tjetër në shumë mënyra. Kjo është ajo që ju duhet të jeni të vetëdijshëm nëse dëshironi të mbani figurën tuaj ose të ndihmoni që dieta të funksionojë shumë më mirë.

Nëse fle më pak se orët e rekomanduara, sipas moshës tënde, mund të ndikojë negativisht ditën tjetër në shumë mënyra, si ulja e niveleve të produktivitetit, ulja e energjisë tuaj, duke ju bërë më nervozë dhe madje duke predispozuar që të debatoni me të tjerët, sidomos me partnerin tuaj.

Hulumtimet analizojnë 11 studime që shqyrtuan lidhjen midis mungesës së gjumit dhe rritjes së peshës. Ato përfshinin gjithsej 172 pjesëmarrës.

Në 11 studime, shumica e pjesëmarrësve të provuar nga pagjumësia konsumonin mesatarisht 385 kalori më shumë se ata që nuk ishin të provuar nga pagjumësia. Edhe pse këto ishin studime që shqyrtuan rezultatet e mungesës së gjumit për një periudhë 2-javore, shkencëtarët besojnë se nëse kjo vazhdohet, efekti dhe kaloritë mund të shtohen.

Pjesëmarrësit gjithashtu morën ushqime të ndryshme për të ngrënë sesa në ditët e tyre të “mirë gjumit”, shumica e kohës në formën e ushqimeve yndyrore. Ata hëngrën edhe më pak ushqime të mbushura me proteina. Kjo do të thotë se nëse nuk ruhemi sa duhet dhe pastaj hamë kalori shtesë pa djegur më shumë, fitojmë peshë. Është matematikë e thjeshtë.

Megjithatë, hulumtimet e tjera sugjerojnë se kjo mund të prishë gjithashtu edhe zonën e trurit tonë të lidhur me motivimin dhe shpërblimin, kështu që pas një nate të keqe dhe me më pak energji, thjesht duam të shijojmë ushqim të menjëhershëm dhe jo stresin për ta kërkuar ose për ta përgatitur atë.

Një tjetër studim zbuloi se nëse njerëzit nuk kishin gjumë të mjaftueshëm, të nesërmen ata zgjodhën ushqime të ndryshme nga ato që zakonisht hanë dhe shumicën e kohës zgjedhin ushqime yndyrore. Kur njerëzit hanë ushqime yndyrore si hamburgerë dhe pule të skuqur, ata kanë më shumë probleme të bien në gjumë dhe të gjejnë një gjumë të mirë të natës, e cila, nga ana tjetër, i bën ata të zgjedhin ushqime yndyrore, duke shtuar kalori shtesë. Kjo përsëri do të ndikojë në pushimin e tyre dhe do të krijojë një cikël të gjumit të varfër – që është ku fillon ngrënia e sëmurë.

Tash esht Koha
TAGS