Strategjia për të luftuar impotencën

Vlerësohet se një në dhjetë burra ka probleme me arritjen e ereksionit. Ata nuk janë në gjendje të arrijnë dhe mbajnë ereksionin mjaftueshëm për marrëdhënie seksuale. Tragjedia e vërtetë është se rreth 90 për qind e burrave të tillë mund të vuajnë – në mënyrë të panevojshme.

Përparime të mëdha shkencore janë bërë në këtë fushë. Ndoshta konstatimi më i madh është se midis 50 dhe 70 për qind e të gjitha rasteve të impotencës kanë një shkak fizik sesa një mendor.

Arritja e një ereksionit (ngurtësimi i organit) është një proces i ndërlikuar që prek edhe sistemin hormonal, neurologjik dhe qarkullues. Vështirësitë funksionale në cilindo nga këto sisteme mund të rezultojnë në mungesë të një ereksioni.

Sidoqoftë, një burrë i dëshpëruar dhe i shqetësuar për dështimin seksual nuk është i prirë ta marrë këtë në konsideratë.

Ai me siguri do të supozojë se problemi i tij është i një natyre psikike, i cili do të zhduket vetë ose do të kërkojë konsultë me një psikoterapeut, të cilin ai ende nuk do të dëshirojë ta verifikojë.

Rezultati përfundimtar në të dy rastet është se një njeri i tillë nuk do të kërkojë trajtim. Dhe kështu, një gjë e shërueshme, mbetet e pranishme dhe e bën burrin dhe gruan të trishtuar.

Burri eventualisht mund të ketë guximin t’i tregojë mjekut për problemet e ereksionit, por zakonisht dëgjon prej tij fjalën se “të gjitha gjërat e mira duhet të mbarojnë në një moment”.

Nëse një burrë ka një dëshirë për seks – pavarësisht nga mosha e tij – shanset për ta pasur atë janë shumë më të mëdha!

Sot ekzistojnë mundësi të mëdha për të gjetur shkakun fizik të sëmundjes dhe për ta eliminuar atë. Dhe çfarë nëse nuk gjendet? Më pas rekomandohet konsultimi me psikoterapeut. Ajo që burrat duhet të mbajnë në mend, mbi të gjitha, është që mosfunksionimi seksual mund të trajtohet sot po aq sa presioni i lartë i gjakut, mbipesha ose kolesteroli i lartë në gjak.

Këtu janë disa nga masat që një burrë, përballë impotencës, duhet t’i marrë parasysh:

Mos i nënshtroheni stilit të jetës “burrë”

Duhet të bëhet e qartë për burrat se ajo që është e keqe për shëndetin fizik ka të ngjarë të jetë e keqe edhe për shëndetin seksual. Për shembull:

Alkooli

Jo vetëm që alkooli mund të sabotojë jetën seksuale në një afat të shkurtër, por konsumimi kronik i sasive të tepërta të alkoolit mund të dëmtojë aftësinë e testiseve për të prodhuar testosteronin e hormonit seksual mashkullor dhe për këtë arsye komprometojnë fuqishëm.

Pirja e duhanit

Pirja e duhanit mund të pengojë fuqinë seksuale duke kontribuar në krijimin e arterieve në murin e brendshëm – veçanërisht ato periferike siç janë ato në organ. Rezultati mund të jetë një qarkullim i dobësuar i gjakut, jo i mjaftueshëm për procesin e ereksionit. Sidoqoftë, te disa burra, pirja e duhanit e bën të pamundur hollimin (dilatimin) e enëve të gjakut të nevojshme për ereksion.

Heqja dorë nga pirja e duhanit në këto raste shpesh kthen potencën.

Stresi

Stresi mund të dëmtojë procesin e ereksionit fizikisht dhe mentalisht. Pyesni veten herën tjetër se sa romantik ndiheni, nëse jeni të lodhur dhe të tensionuar ose kur jeni të pushuar, të gjallë dhe me një ndjenjë force. Ndjenja e qetësisë është një komponent i rëndësishëm në procesin e ereksionit. Këtë fakt e harrojnë shumica e meshkujve.

Zgjidhja

Arteriet e ngushta që parandalojnë qarkullimin e gjakut në organin mashkullor, ndonjëherë mund të rihapen ose anashkalohen me operacion, dhe gjithashtu venat që lëshojnë gjak, parandalojnë mbledhjen, mund të ndërlidhen.

Implantimi (proteza). Ky mund të jetë operacioni më dramatik i kohëve të fundit për të rikthyer potencën. Vetë ideja mund të duket drastike, por mund të funksionojë.

Industria farmaceutike e sotme vendos ilaçe të ndryshme në treg që ndihmojnë në impotencë me sukses të ndryshueshëm.

Kontrolloni efektet e ilaçeve. Edhe lista e gjatë e sëmundjeve mund të ndikojë negativisht në potencë, siç është lista e ilaçeve.

Nëse dyshoni se një ilaç mund të jetë duke shkaktuar problemet tuaja të ereksionit, kontaktoni mjekun tuaj.

Shqyrtoni faktorin psikik. Edhe pse shumica e shkaqeve të impotencës mendohet se kanë natyrë parësore fizike, psikika mund të jetë gjithashtu një faktor shkakor. Një mënyrë e mirë për t’u dalluar është sjellja e organit tuaj gjatë natës.

Nëse merrni ereksione natën ose zgjoheni në mëngjes, problemi juaj është me siguri psikik.

Ndoshta zgjidhja më e mirë është konsultimi dhe terapia eventuale me një seksolog ose psikiatër.

Kujdesuni për veten tuaj

Kjo do të thotë që ushqimi i duhur dhe ushtrimi i rregullt janë përbërës të rëndësishëm të mirëmbajtjes dhe kondicionit seksual.

Nivele të larta të kolesterolit në gjak, një përqindje e lartë e yndyrës në trup, presion i lartë i gjakut – të gjitha këto mund të vihen nën kontroll, dhe është treguar se të gjitha këto kushte mund të kontribuojnë në prishjen e potencës, andaj, nëse doni ta zgjasni jetën e potencës suaj, ndiqni udhëzimet themelore të një jete të shëndetshme.

Sëmundjet eventuale

Lista e sëmundjeve që mund të çrregullojnë ereksionin është e madhe. Është e rëndësishme që gjithçka të merret në konsideratë, veçanërisht nëse nuk mund të gjenden shkaqe të tjera të mundshme.

Këtu janë vetëm disa nga sëmundjet që duhet të kontrollojë mjeku juaj për të parë nëse ato janë të pranishme: diabeti, arteroskleroza, sëmundjet e indit ereksion penil (sëmundja e Peyronie dhe ënjtja), anomalitë hormonale, gjendjet neurologjike si sëmundja e Parkinsonit dhe epilepsia, veshkat dhe sëmundje të mëlçisë, dëmtim të palcës kurrizore, komplikime pas operacionit në prostatë, fshikëz ose zorrë të trashë.

TAGS