Studimi i ri sugjeron se fëmijët që kanë lindur në ambiente të shtëpisë kanë sistem më të fortë imunitar

Studimi i ri sugjeron se fëmijët që kanë lindur në ambiente të shtëpisë kanë sistem më të fortë imunitar
Tash esht Koha

Kohëve të fundit është bërë trend, që disa nëna të lindin foshnjat e tyre në ambiente të shtëpisë. Sipas studimit të fundit, këto foshnja kur të rriten bëhen më rezistente ndaj baktereve dhe mikrobioma në sistemin tretës është më e shëndetshme, shkruan Dailymail, transmeton Gazeta Express.

Një grup I hulumtuesve nga Universiteti I Neë York-ut, kanë krahasuar llojet e ndryshme të baktereve fekale në mes të foshnjave të lindura në shtëpi dhe atyre të lindura në spital. Sipas rezultateve përfundimtare, foshnjat e lindura në spital janë më të rrezikuara nga disa çrregullime metabolike dhe te sistemit imunitar në krahasim me foshnjat e lindura në shtëpi.

Edhe studimet e mëparshme kanë treguar se ekspozimi I foshnjave ndaj disa baktereve, mund ta forcojë sistemin e tyre imunitar. Mikrobioma e sistemit intestinal tek foshnjat luan një rol të madh në imunitetin dhe funksionet metabolike të tyre.

Gjithashtu në studimin e fundit, është vërejtur se foshnjat e lindura në kushte të spitalit ishin më të prira të preken nga inflamacione dhe infeksione të zorrëve.

Mirëpo, cila është arsyeja që foshnjat e lindura në spital preken më shumë nga këto probleme?

Sipas ekspertëve, arsyeja mund të jetë, që spitalet janë shumë të pastra. Larja e vazhdueshme e duarve, dezinfektimi I hapësirave e limiton praninë e baktereve dhe viruseve. Kjo mund të ndikojë, që foshnja nuk I ekspozohet asnjë lloj bakteri gjatë lindjes dhe kështu ka rezistencë shumë të ulët ndaj tyre duke e dobësuar sistemin imunitar.

Ky studim u krye në kushte laboratorike dhe kishte përfshirë vetëm 20 foshnja, prandaj kryerja e disa studimeve të tjera për të vërtetuar këtë teori do të ishte e nevojshme.

Studimi u publikua në revistën The Conversation. /Gazeta Express

Tash esht Koha
TAGS