Super grataçelat “shpojnë” e “ndryshojnë” qiellin e Nju Yorkut

Super grataçelat “shpojnë” e “ndryshojnë” qiellin e Nju Yorkut

Qyteti i Nju Jorkut është shtëpia e disa prej grataçelave më të mëdhaja në botë.

Pas përfundimit në vitin 2019, ndërtesa prej 435 metra e gjatë në Midtown Manhattan nuk do të ofrojë vetëm pamje të papenguara të Central Park

Qyteti i Nju Jorkut është shtëpia e disa prej grataçelave më të larta në botë.

Pas përfundimit në vitin 2019, ndërtesa prej 435 metrash e gjatë në Midtown Manhattan nuk do të ofrojë vetëm pamje të papenguara të Central Park, por do të jetë edhe grataçela më  hollë në botë, me gjerësi- lartësi në raportin 1:24.

Çfarë është një gartaçelë?

“Slenderness” është një term teknik inxhinierik.

Nëse mund të zbatohet në një ndërtesë, përcaktohet nga raporti bazë i gjerësisë dhe lartësisë së strukturës, sipas Carol Willis, një historian arkitektonik dhe themelues i Muzeut Skyscraper në New York City.

“Inxhinierët strukturorë në përgjithësi e konsiderojnë grataçelat  me një raport minimal prej 1:10 ose 1:12”,  thotë Willis.

Në 2013/2014, Muzeu i Skyscraper paraqiti ekspozitën e saj “Sky High & Logic of Luxury”, duke dokumentuar rritjen e strukturave të dobëta në Manhattan.

Ndërtesat e paraqitura në shfaqje përfshijnë ndërtsame 425.5 metra lartësi në Park Avenue, One57 aka “Ndërtesa e miliarderëve”, dhe “shtëpitë e bllokuara”  Leonard Tower.

“Ndërtesat e larta të Nju Jorkut janë unike si një zhvillim në historinë e grataçelave , ata janë të ndryshme nga ndërtesat thjeshtë të larta”, thotë Willis.

Pra, kur investiesit filluan të hollojnë poshtë grataçelat e tyre dhe pse?

Willis thotë se “strategjitë e inxhinierisë dhe të zhvillimit të ishin parë për herë të parë rreth viteve 2007.”

Vihen në dukje banesat rezidenciale luksoze Një Madison Park, në Broadway dhe Park Avenue, dhe Sky House, në mes të Fifth Avenue dhe Madison Avenue, si “slenders” e parë që kanë përshkruar qiellin e Nju Jork.

Avancimet teknologjike gjithashtu kontribuan në rritjen e lartësive të grataçelave.

“Gjatë dhjetëvjeçarit të kaluar, përparimet në materiale dhe inxhinieri kanë bërë të mundur ndërtimin e supergrataçelave”, thotë Jonathan Miller, president dhe CEO i konsulencës së pasurive të patundshme në Nju Jork “ Miller Samuel”.

Kullat në mes të 300 metra dhe 600 metra futen  në kategorinë “supergrataçela”.

“Ndërkohë që zhvilluesit zakonisht mendojnë përfitimin e investimeve, ata shpesh duan të krijojnë një strukturë mjaftë unike për të tërhequr vëmendjen e tregut”, thotë Miller. 

Nju Jorku nuk është vendi i vetëm me një shije për grataçela të larta.

Në vitin 2003, në Hong Kong, u hap një kullë luksoze e lartë luksoze Highcliff me një lartësi prej 252 metrash, një qytet që së bashku me Nju Jorkun, ka një nga tregjet më të shtrenjta të pasurive të patundshme në botë, dhe një mungesë të madhe e hapësirës për të ndërtuar. Highcliff ka një raport gjerësi-lartësi prej 1:20.

Pas përfundimit, ndërtuesit  e saj pohuan se ishte ndërtesa më e hollë për banim në botë.

Ndërkohë, Elysium Melbourne me 73 kate – e cila mat vetëm 12 metra të gjerësi në pikën e saj më të ngushtë, është ndërtesa më e lartë dhe më e hollë e qytetit australian.

Ndërtimi i saj është miratuar, megjithëse data e përfundimit ende nuk është konfirmuar.

Në Sao Paulo të Brazilit, AIR Madalena është një pronë e banueshme me një fasadë tepër të ngushtë.

Aktualisht ndërtesa më e lartë e botës, që kur u përfundua në vitin 2010, është Burj Khalifa.

Ajo qëndron “kryelartë” dhe është 198 metra më e lartë se grataçela pasardhëse.

TAGS